OK A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk.
EGY GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉS - MIT EGYÜNK?

Szinte minden ember találkozik a mit együnk kérdéssel, akár akarja, akár nem. Itt most nem ötleteket fogok adni ahhoz, hogy mit főzz ma, így nincsenek a bejegyzésben receptek. Arról írok, hogy mikkel találkoztam a témával kapcsolatban és milyen élményekkel, tapasztalásokkal gazdagodtam ezen a téren.

Fő táborok:

1. akik teljesítmény növelés céljából kezdenek el ismerkedni a témával: sport, munka, lelki/szellemi fejlődés

2. akiket valammilyen betegség vagy meghatározó történés indít el a táplálkozáson való gondolkodás felé

3. akik szeretnek kísérletezni, kíváncsiak, szeretnek főzni és mindenféle receptet kipróbálnak

4. akiket nem érdekel, de családtagtól, ismerőstől meghallgatják, esetleg megkóstolnak ezt-azt 

Nos, nem okozok nagy meglepetést, ha elárulom, hogy a mi életünkben a baleset volt az igazán meghatározó ezen a területen is. Előtte több mindent ettünk már, mint gyerekkoromban, szeretek főzni és új dolgokat kipróbálni, de tudatosan, hogy milyen hatással van a szervezetünkre, hogy mit eszünk és mennyit és hogyan, az baleset után indult el.

Szeretek enni. Sőt, nem csak szeretek, hanem imádok. 8 éve, mikor mélyebben beleástam magam ebbe a témába, egy nagyon izgalmas kaland volt. Nagyon élveztem az új megközelítést, szemléletmódokat, ízeket és szuper volt a közérzetünk, energetikusabbak lettünk, nyugodtabbak. Ha a szervezet megkapja a számára szükséges tápanyagot, számára értékes formában, akkor boldog, jól működik. Nagyon tetszett ezeknek a felfedezése, megélése. Noel lényegesen kevesebbet feszített, nálam meg a menstruációs görcsök szűntek meg. Egy élmény volt, hogy ezek a dolgok nem egy megfoghatatlan, viseljük el helyzetek, hanem tehetünk ellene.

Aztán egy időre kiesett a kontrol a kezemből és egyre több nézőpont talált meg, olyan volt, mint elveszni a rengetegben. Valaki abban hisz pl., hogy nem egészséges a tojásfehérje, van aki abban, hogy a sárgája sem. Van, aki nem eszik húst van, aki halat sem. Egyél olajos magvakat, ne egyél olajos magvakat. Oké, maradnak a gyümölcsök, zöldségek. Na, de várjál, sok gyümölcsöt se egyél vagy egyél szinte csak gyümölcsöt. De a zöldségeknél sem mindegy, hogy melyiket. Csak a szezonálisakat, hazait, ha nem hazai, akkor csak ugyanazon a szélességi fokon termőket. Ha nincs kerted, akkor van permet, meg növesztőszer. De, ha van is kerted már olyan szennyezett a föld, hogy már úgyis mindegy. Ja, de van a fényevés. Nem, mégse, az meg ultraibolyás. ;D

Mire ennek a pár sornak a végére érsz, már az is őrjítő, nem hogy a gyakorlatban. Borzasztó. Áramoltak felém a mindenki szerint hogyan kell jól csinálni és a minek ezzel foglalkozni, úgysem jó semmire gondolatok és kezdtem besokalni. Elegem lett az egészből. 

screaming-woman-1.jpg

Meg kellett állnom és körülnéznem, hogy mit is szeretnék én, miben tudok hinni, mi az ami jó lenne, de még nem megy. Haldd a saját hangod. Az a jó, amit Te jónak érzel.

Senki más nem fogja érezni azt, amit Te érzel és a másik emberre másképp hathat ugyanaz a hatóanyag. Lehet egyéni érzékenységed, lehet épp gyulladásban a szervezeted, más hormon szintetek van.

Ismeretet azért jó gyűjteni, mert befolyásolja, hogy mennyire hozunk jó döntéseket. Minél több információd van, annál nagyobb eséllyel hozol jó döntést. DE!!! Sose feledd, a túl sok információ káros lehet, fontos közben megtartani a józan paraszti gondolkodást is!!!

Az ismeretszerzés alatt nem csak azt értem, amit könyvekből, más emberektől szerzel be, hanem az önismeretet is. Kommunikálj a testeddel. Figyeld, hogy beszél hozzád, visszajelzéseket ad. Hahó, ez nem jó nekem. Kiütéseket csinálok, hogy észre vedd, hogy ezt nem szeretem. Fejfájást, hasfájást csinálok, hogy ne küldj már több ilyen cuccot, nekem nem kell. Ha úgy tekintesz rá, mint ami értékes a számodra és hálás vagy érte, akkor úgy bánhatsz vele, mint ha egy kincset tartanál a kezedben. A szereteteddel körbe ölelheted.

RAKJUNK RENDET!

 

1. Diéta és Életmód

A diéta pár hétig, hónapig tartó folyamat, amikor tehermentesítem a szervezetet egy vagy több ételtől, majd később visszavezetem az étkezésembe. Az életmód ezzel szemben olyan állapot, amikor váltok/változtatok, valamit végleg elhagyok és új dolgokat építek be. Az életmódváltás után is előfordulhat diéta vagy böjt. A böjt egy általában rövidebb időszak és spirituálisabb, míg a diéta inkább tudományos, hosszabb ideig is tarthat.

2. Allergia és Intolerancia

Valódi ételallergia kevesebb embert érint, ebben az esetben az immunrendszer károsnak ítéli meg bizonyos élelmiszerek alkotó elemeit és elkezd ellenük védekezni. 

Az intolerancia, viszont sokkal több embert érint. Ez tulajdonképp annyit takar, hogy nem bírja elviselni a szervezet. Nem csak ott kommunikál a testünk, hogy rossz íze van, nem kérem, hanem egyéb emésztőrendszeri területek is beszélgetnek velünk. Pl., túl sokat ettünk valamiből és telítődött a szervezet. Azt mondja: "Hahó, értem én hogy finom, de nekem nem hasznos, ne küldj már le ilyet többet."

3. Szokások és Érzelmek

Amikor egy rossz szokás indít el egy folyamatot: pl., munka, annyira lefoglalnak a teendők, hogy az étel kevés és/vagy rossz minőségű és ebből alakul ki agresszívebb viselkedés, hiperérzékenység, depresszió és hasonló idegrendszert érintő viselkedés módosulások. Éhezik az agy és ez különböző területek működését befolyásolja. 

Érzelmek által befolyásolt állapot: értéktelen vagyok, úgysem számítok senkinek, így tökmindegy mennyi szeméttel etetem magam. Önpusztítás. Vagy a nem szeretem magam (eléggé), legalább íze legyen, akkor legalább érzek valamit. Minél jobban szereted magad, annál kisebb intenzitású ízvilág is finom lesz. Minél értékesebbnek érzed magad, annál értékesebb ételeket fogsz vásárolni. Itt most nem a pénzbeni értékre gondolok. Önbizalom hiány és a stressz összefügg. Minél jobban megbízol magadban és a magasabb erőkben, környezetedben, annál nagyobb nyugalom és béke költözik Beléd, ami befolyással lesz az étkezésedre. 

4. Gyerekek és Felnőttek

Gyermekeknél a terhesség alatt és kb. az első 6 évben a táplálék vagy az ételen keresztül érkező kémiai anyagok hatással vannak az agy fejlődésére, ugyanezek a hatások felnőtt korban kisebb jelentőséggel bírnak. Pl., higanyt tartalmazó hal fogyasztása terhesség alatt, még 22 évvel később is csökkentheti a gyermek IQ-ját.  

Gyerekeknél kialakított rossz szokások, mint pl. igyon/egyen édeset, hogy legalább igyon/egyen valamit, nem módosíthatóak értelemre ható monológokkal, ebben az esetben ez inkább erőszakolás, bár azt gondolom, mindamellett, hogy felnőttként már tudatosabban tudjuk a dolgokat befolyásolni, igazi változás itt is csak érzelmeket társítva érhető el. Valóban egyszerűbbnek tűnik a "megmondom, csináld meg" módszer, de hosszútávon mégsem az, mert nem hoz jó eredményt. Nehezebbnek tűnhet pillanatokat létrehozni, apró lépésekkel haladni, de ez hozhat igazi, tartós változást.

noel.png

Ó, te jó ég! Hiszen mondták, hogy a gyümölcsökkel óvatosan.
 

5. Általános és Egyéni/Pillanatnyi

Általános pl. a Ne lopj! Egyszerű, egyértelmű, minden emberre vonatkozik. Minden embernek szüksége van szénhidrátokra, zsírokra, fehérjékre, vitaminokra, ásványianyagokra. Teljesen mindegy ki milyen tulajdonságokkal rendelkezik, ez egy általános dolog, így alkották meg az embert.

A többi egyéni és pillanatnyi. A végtelen kombinációja a hány éves vagy, milyen nemű, mi a foglalkozásod, milyen az egészségügyi/lelki állapotod stb-nek. Egészséges a paprika, paradicsom, tele van vitaminnal, de ha a Te szervezetedben épp gyulladás van, akkor nagy valószínűséggel nem fogja tolerálni, ha ezekből adsz Neki. Természetesen itt is megfigyelhetőek általánosságok, de egyénre szabottan egyén nélkül nem lehet kijelentéseket tenni. Az önismeret és az együttműködés hozhat jó eredményt.

MINDENT ÖSSZEVETVE

Indulj felfedező útra! Ismerkedj meg új ételekkel, kutass fel helyeket, ahonnan minőségi alapanyagokat szerezhetsz be vagy akár a kertészkedés is izgalmas dolog, még úgy is, ha veszel fel embert bizonyos munkákra. Emlékezz, hogyan készítette a nagymamád és, ha ilyen emléked nincs, akkor is számtalan módon szerezhetsz ismeretet, ha kutatsz, a jó dolgok nem évülnek el.

A minőség mellett a mennyiség is számít. Önmagában a hús fogyasztás nem káros vagy akár itt megemlíthetnénk a sajtokat is, de nem véletlen, hogy a zsidók közt van a legkevesebb emésztőrendszeri daganatos beteg. Az állattartás sem mindegy hogyan zajlik, de a feldolgozásnak meg igazán komoly szabályai vannak, nagyon nem véletlenül. Ha csak az arányokat módosítod, mint akkor, ha energiára van szüksége a szervezetednek és nem csak a kávé és a csoki jut eszedbe, így ha fehérjére van szüksége sem csak a hús az opció, már sokat teszel önmagadért. 

Ma már tápláló ételek elkészítéséhez nem kell órákat a konyhában állnod. Igaz, hogy a boltok polcain megtalálható termékek nagy része könnyen, gyorsan elkészíthető, de a pillanatnyi könnyebbség hosszútávon nem éri meg. Az "Élj a mának" ideológiának megvan a helye, de az nem itt van. 

A legvégére pedig, a sokat emlegetett önismeret, hogy ne mástól várd, hogy megmondja mi jó Neked és mindenekelőtt szeresd magad, hogy olyan ételeket adj a sejtjeidnek, amiből igazán érzik, hogy gondoskodsz róluk. :)
 


Érzékeled, hogy milyen összefüggés van a lelki, szellemi, fizikai állapotod és az ételek között, amit elfogyasztasz? Szeretnél életmódot váltani? Egy örökös diétázás az életed?

Coaching: Mészáros Ivana 0670/285-4879 ivana [k] meszarosivana.hu

Fel az oldal tetejére